Submitted by admin on Fri, 02/03/2017 - 14:28

Theatersport

Wat is theatersport?

Theatersport is bedacht door de Engelse acteur en theatermaker Keith Johnstone (1933). Het is ontstaan toen hij met acteurs met plankenkoorts werkte. Hij ontwikkelde hiervoor oefeningen die gebaseerd waren op spontaniteit, positiviteit, spelplezier, samenwerking en respect. Theatersport is een vorm van theater waarbij in plaats van ingestudeerde teksten veel geïmproviseerd wordt.

Keith Johnstone

 

 

 

 

 

 

Ontstaan:

Theatersport is sinds het einde van de 20e eeuw in vele landen uitgegroeid tot een van de populairste vormen van improvisatietheater. Ook op televisie is improvisatietheater een groot succes en scoort wekelijks miljoenen kijkcijfers. Denk aan de Lama's en de Grote Improvisatieshow. Je kent vast wel de spelvormen "Beter niet" of "Verboden te lachen".

De Grote Improvisatieshow

 

 

 

 

 

 

 

Eigen ontwikkeling:

Theatersport is door jong en oud te beoefenen. Voor kinderen en jongeren is theatersport goed voor de verrijking van de fantasie, het ontwikkelen van creativiteit en het vergroten van het zelfvertrouwen. Ze leren initiatief te nemen, om samen te werken en het zelf-oplossend vermogen groeit. Voor volwassenen kan theatersport erg goed zijn om jezelf te ontwikkelen. Heb je moeite om te praten in de groep, of vind je jezelf te introvert, dan kan theatersport daar zeker bij helpen.

Wedstrijden:

Bij theatersport kun je zelfs deelnemen aan wedstrijden. Deze worden meestal in theaters gehouden met publiek en jury. Het sportelement komt naar voren in de beoordeling van scenes. Twee teams van vier personen doen hun best om zo leuk en grappig mogelijk te zijn, veelal aan de hand van door het publiek gegeven suggesties. De "rechters" (juryleden) bepalen welk team dit het beste heeft gedaan en kent punten toe.

Wil je een keer meedoen met de theatersport? Kom gerust een keer langs!

Theatersport